Emeralda og livet i indre Oslofjord

Albin Viggen

ALBIN VIGGEN #1326
Lengde total: 7,1 m
Lengde ved vannlinjen: 6,0 m
Bredde: 2,24 m
Dybde: 1,11 m
Vekt: 1400 kg
Kjølens vekt: 600 kg
Mål seilflate IO: 25,3 kvm
Storseil: 10,2 kvm
Mål enl. IOR: 5,95 m
LYS: 0,97
Antal Prod: 1350 (1965 -1978) Albin Marin
Konstruktør: Per Brohäll, 1965

Fra starten ble Viggen laget av Karlskronavarvet (Karlskrona-Viggen)
Forskjellen mellom Karlskrona- Viggen og Albin- Viggen er bland annet følgende:

Karlskrona - Viggen har innplastet langkjøl mens Albin - Viggen har delt lateralplan (fenkjøl) som er i jern og ikke innplastet.

Albin- Viggen har ikke noe akterdekk med med luke.

Innredning: Til babord for nedgangstrappen finns pentry. Salong med to langsgående sofaer (køyeplasser), forpigg med to køyeplasser. Mellom salong oog forpigg finnes garderobe.

Konstruktørens kommentar...

Viggen så dagens lys i forbindelse med en konstruksjonskonkurranse i 1964. Den fikk vitterlig ingen premie, men ettersom jeg hadde tro på båten, fikk jeg bygd en prototyp som jeg kalte Viggen. Båten hudde fremgang og vant sin klasse i Baltic Race, og da den kom i seneproduksjon i 1967, dominerte den totalt klassen sin i den samme regattaen.

Da Albin Marin overtok produksjonen av båten, gjorde vi enkelte endringer. Skroget ble beholdt, men lateralplanet ble delt for å gjøre båten mer kursstubil og stivere. Kjølvekten ble økt, likeså seilarealet.

Linjene er en utvikling av V-bunnete finerbåter, som jeg hadde god erfaring med. De var lette, ganske jolleaktige og med et relativt fyldig forskip for at de skulle gå mykt i sjøen. Akterskipet ble bredt for å gi skroget bæring og høy maksfart unna været.

Sammenlignet med moderne IOR-båter (1976) er skroget ganske smalt, men det gjør godt for balanse og bevegelser i sjøen.

Per Brohäll, 1976


Med Albin Viggen skapte Albin Marin en populære førstegangsbåt. 25 år gamle båter holder seg fortsatt godt, og kjøpere kan vente seg gode seilegenskaper og en brukbar innredning. Få feil, jevn kvalitet og lav pris gjør Viggen fortsatt til en god nybegynnerbåt.

Albin Viggen er lettseilt og morsom. Den er både kvikk og rolig, og den har en OK sluttstivhet, noe som gjør at man føler seg trygg om bord. Erfarne seilere vil klage over at høyden er darlig og at den stamper i motsjø.

Innredningen fungerer for en liten familie. Baten har fire lave, men gode køyer. Putene er tynne. Oppvaskkum, fotpumpe og permanent vanntank gir plusspoeng.